2015. február 22., vasárnap

Nyílt levél Csaba testvérhez

Krisztusban szeretett, kedves testvéreim !

Csaba testvér !


A termelésben és szolgáltatásokban szerzett 35 év gyakorlati tapasztalattal rendelkező közgazdász vagyok. Műszaki tudományokban doktori fokozattal és 17 év egyetemi oktatói - kutatói háttérrel a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Egyetemen (BBTE Kolozsvár), 12 év vállalkozói múlttal valamint a Gazdasági és Társadalmi Felemelkedés Regionális Egyesületében, mint önkéntes, 17 év életstratégiai, gazdasági és befektetési tanácsadói "prakszissal", meglepetten és tanácstalanul állok itt, közösségi  létünk valós és fájdalmas tényei előtt, és módfelett aggódom, mert csupán “takaréklángon” tevékenykedhetek ebben a jobb sorsa érdemes, haldokló világban.

A gazdálkodás kifejezés sokkal komplexebb tevékenységet takar, mint ahogy azt a kedves kommentelők, Csaba testvér kézdiszentléleki facebookos bejegyzésed alatt érintik, de nem a filozófiai megközelítés, a kutatások és a többezres kötetet kitevő szakirodalom bemutatása a fontos, csak azt szeretném megvilágosítani, hogy egy értelmiségi ember és a gazdálkodás között nem létezik semminemű ellentét. Magam is értelmiségi vagyok, de az egyszerű gazdálkodás szintjén 26 ár területen minden évben több száz kg, egészséges zöldséget és gyümölcsöt termesztek a családomnak. Ezt mindenki megteheti, de vajon mi van azon túl?

Van egy egész gazdálkodási univerzum, melynek ismerete kötelező minden olyan ember számára, aki saját sorsát a kezébe szeretné venni és lelki, erkölcsi, anyagi függetlenségben, jólétben szeretne élni. Létezik mikro szintű egyéni és családi értékgazdálkodás, háztartás gazdálkodás, időgazdálkodás vagyongazdálkodás, vállalatgazdálkodás, készletgazdálkodás, állami költségvetés gazdálkodás, világszintű erőforrás gazdálkodás stb. De minek is folytassam, ha személy szerint nem ezek miatt vagyok szomorú? Ezeket mind, mind el lehet sajátítani, annak függvényében, hogy kinek mi az érdeklődési köre. Én viszont azért csodálkozom és vagyok lehangolódva, mert az emberek úgy csinálnak, mintha mindenhez tökéletesen értenének, és eszük ágában sincs a dolgokat hitelesen megtanulni. Annál inkább szeretnek laikusként is a szakértő szerepében tetszelegni. A közelmúltban egy asztaltársaságban szemtanúja voltam egy olyan “előadásnak”, melyet egy műszaki rajzoló tartott egy sebész főorvosnak, arról, hogy miként kell a vakbélműtétet megfelelően elvégezni. Miközben az előadó tudálékoskodó szakmai arroganciájától kivert a hideg verejték, azon gondolkodtam, mi történhetett ezzel a világgal, hogy mindenki mást csinál, mint amihez igazán ért?


Továbbá azért is aggódom, mert diákokkal és felnőttekkel lefolytatott több ezer személyes találkozás után, a jelenkorban úgy érzékelem, mintha a nemzettársainkból kihalt volna a tűz, a kreatív szellem, az alkotás szeretete, sokunkból odaveszett a munka értéke és becsülete. Lassan elfelejtjük az értékteremtés, a termelés művészetét, mert a nemzetközi piacokon fokozatosan fejlődő multiktól minden szükséges terméket és szolgáltatást olcsón megkapunk. Rettenetesen elkényelmesedtünk. Rendkívül sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a gazdálkodás témakörében gyakorlati és elméleti tudással bíró szakértőként azt látom, hogy igen nagy bajok vannak az emberek egy részével. Mintha ember és Isten előtti vállalásaikat követően megsemmisítő varázslat érné őket, egyesek egyszerűen köddé válnak, míg mások bizonyos ügyleteknél a foglaló beinkasszálása után szívódnak fel nyomtalanul, e folyamatosan elfásuló, minden értékteremtésből lassan kihátráló és egyre gyanakvóbbá váló globalizálódó, milliárdos létszámú tömegben.


Abban a globalizálódó közegben, melyet a Teremtő Isten vagy a véletlenszerű evolúció, ha úgy tetszik, azzal a képességgel és hatalommal is felruházott, hogy látványos porkavarás nélkül söprögessen a maga portáján, csináljon kényelmet biztosító rendet a saját életében. És semmilyen területen, beleértve az értékekkel, egyéni, családi és közösségi javakkal, vagyonnal való gazdálkodást is, ne várja tétlenül, hogy a sült galamb a szájába repüljön. Abból az egyszerű okból kiindulva, hogy a sült galamb bizony, soha nem fog megtanulni repülni. Nemzeti közösségünk esetében még kevésbé. Ezért cselekvő képességének tudatában minden ember az öngondoskodás, az önmegvalósítás egészséges törvényszerűségeinek jegyében, jóhiszemű de hasznos cselekedetei által, nap mint nap teremtse meg, gazdálkodja ki, és elégítse ki saját maga, családja és közvetlen környezete számára, a legalapvetőbb emberi és fogyasztói szükségleteket. Az élelmet és a ruházatot valamint azt a minimális, de elégséges pénzösszeget, mellyel havonta törleszteni tudja a megélhetéséhez szükséges szolgáltatások, közüzemi számlák értékének kifizetését. És, mit tesz ehelyett ez a csodálatos, eredeti, egyediségében soha meg nem ismétlődő, az alkotás hatalmával és tehetségével megáldott, intelligens teremtés? Határozottan megtagadja a szakrális erkölcsi viselkedés normáit, a racionális gondolkodás alaptételeit, és nem a legemberibb isteni sugallat vagy parancsolatok, szellemi gyarapodását és tisztességes anyagi hasznát kivetítő, garantáló “csillagösvényét” követi. Mintha láthatatlan démoni erők tartanák bilincsben az akaratát, a mai kor embere, legalább is a zöme, állandóan félre veri a harangot. A rendteremtés és az önmaga valamint családtagjai iránti felelősségvállalás univerzumában, szakadatlanul önmaga ellen munkálkodik, aminek természetes következményeként újra és újra padlót fog, sorozatosan kudarcot vall. De saját tudatlanságával és felkészületlenségével okozott kudarcaiért és bukásaiért, egyedüli felelősként soha sem ismeri be a tévedéseit, mindig másokat hibáztat. A világ fölött egyre jobban elhatalmasodó érdektelenség, a lustaság és a felületes, buta( tisztelet a kivételnek), de módfelett arrogáns és gőgös “denevérgenerációk” képviselőinek –, akik este tízkor kelnek és reggel hatkor fekszenek, rendszerint drogok vagy alkohol hatása alatt – uralgásra, dominanciára törekvő csapatait (lásd például a semmit nem termelő, százarcú és korrupt politikusokat), melyek az egyre nagyobb méreteket öltő éhínséget és világméretű elszegényedést, gazdasági és pénzügyi válságokat okozó káosz, mindent romba döntő elméletét imádják, magasztalják.


A világ számos országában, úgy a miénkben is, teljesen fölöslegesen működő oktatási rendszerek cinkosságáról, már 2006-ban, a sepsiszentgyörgyi Charta Kiadó gondozásában megjelent Sikerakadémia – az érvényesülés és a felemelkedés iskolája című könyvemben valamint a Háromszék független napilap gazdasági rovatában 1998 - 2011-ig közöltem cikkeket. Sokan furcsállták, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem társult adjunktusaként az oktatási rendszerrel kapcsolatban ezt írtam:


“Hagyományos oktatási rendszerünk elévült. Azon kívül, hogy az oktatókat emberi méltóságukban megalázza, nem képes felkészíteni gyerekeinket a való világ kihívásaira. Időt, energiát és pénzt pazarolva éveken át olyan tantárgyakat tanulnak, melyek nagy részének az életben soha hasznát nem veszik.

Szakmunkásként, tanárként, orvosként stb. kerülnek a pályára anélkül, hogy a pénz, a megélhetés, a törvényes és tiszta üzlet alapján történő meggazdagodás, a sikeres életvezetés kérdéseiről egyetlen szót is megtanultak volna. Alulfizetett alkalmazottként, látástól-vakulásig gürcölnek, hogy az államnak fizethessék az adót, havonta kiegyenlítsék a fogyasztási számláikat, és ha külföldi nyaralást szeretnének, uzsorakamatos kölcsönökért kell folyamodniuk. Ez így ismétlődik, míg véglegesen beleszorulnak a “mókuskerékbe”. Negyven évi verejtékes munka után kapnak, aki még kaphat, egy “értékes” nyugdíjat, mely arra sem elég, hogy szükség esetén megvehessék a saját koporsójukat”.

 

 Van-e ebből szabadulás?


Meggyőződéssel állíthatom, hogy van ! Fogadjuk el mindannyian, hogy a radikális globális változások küszöbén, új kihívások elé állít az élet.

Az új évezred kérdéseire, új válaszok kellenek !

Ezért, aki úgy gondolja, ideje megszabadulni a kiszolgáltatottság és a nyomor áldatlan állapotától, szaggassa le a modern kizsákmányolás rabszolgabilincseit és idejét, energiáját, rendelkezésre álló tőkéje egy részét fektesse be egy másfajta tanulásba. Hisz az alapigazság nem változik: az oktatás a legnyereségesebb befektetés. Persze nem mindegy, hogy mit tanulunk. Vásároljon ilyen témákat boncolgató könyveket, kövesse figyelemmel blogunk www.profitcentrum.shp.hu gazdasági, pénzügyi és befektetési intelligenciával foglalkozó szakértőinek, hasznos bejegyzéseit, olvassa át azokat, ha kell naponta és az olvasottakat, tanultakat alkalmazva, megszülető jólét generáló ötleteit ültesse bátran gyakorlatba.


Amennyiben így tesz, csodával határos módon megváltoznak életkörülményei, elviselhetőbbé, lakhatóbbá válik önmaga és környezete számára a világ. Az egyéni és közösségi önrendelkezés univerzumában olyan érvényesülési célok megvalósítására válik képessé, melyekről eddigi élete során álmodni sem mert.


Amennyiben egyedül képtelen boldogulni és segítségre lenne szüksége, az alábbi témakörökben vegye fel velünk a kapcsolatot. Meghívásra azonnal jelentkezünk.

 

Megrendelhető előadásaink


Ha meguntátok a kilátástalanság áldatlan állapotát, és szeretnétek egyszer s mindenkorra kiszállni a mókuskerékből, de nem igazán tudjátok, hogy miként lehetséges, hívjátok meg a fiatalok „ügyvédjét”, a nem csak elméleti tudással, de a termelésben és a szolgáltatásokban szerzett több éves gyakorlati tapasztalattal is rendelkező Dr. Főcze Gyula közgazdászt, egyetemi oktatót, életstratégiai, gazdasági és befektetési tanácsadót, vállalkozót városotokba, közösségetekbe, „családi látogatásra”, egy-egy kávé melletti személyes találkozóra, baráti beszélgetésre. Vagy az alábbi témák között válogatva, de akár általatok kitalált, saját témák megtárgyalására, élő elemzésre vagy csoportos előadásra.

Egy beszélgetés vagy előadás időtartama 2 – 2,5 óra. Megrendelőinknek mindössze a kiszállás költségeit(benzin ára) és 100 lej szolgáltatási díjat kell alkalmanként kifizetniük. Az előadások végén, minden egyes estben, az érdeklődőknek ingyenes egyetemi, mesteri valamint doktori dolgozatokkal, disszertációkkal kapcsolatos tanácsadást biztosítunk.

Az általunk előkészített megrendelhető előadások témái, 2015-ben a következők:

1. Ötleteljünk együtt. Nagy sikerű nemzetközi üzleti ötletek gyűjteményének bemutatása

2. Sikerreceptek az anyagi függetlenség megvalósításához

3. Az önmegvalósító vállalkozások létrehozása és hatékony működtetése létfenntartásunk és sikeres életvitelünk záloga

4. A termelési tényezők és a vezetéstudományi funkciók összehangolása, mint a siker kulcsa

5. Személyiségjegyeink és az önmegvalósítás összefüggései

6. A vágy nélkülözhetetlen sikertényező, de célok nélkül semmire sem megyünk

7. Értékrendünk és a hozzáállás kérdései

8. Az önmegvalósító vállalkozások szerepe és a stratégiai terv

9. Vállalkozás és sebességkorlátozás

10. A számok és a pénzügyi köldökzsinór

11. Az ötlettől a nyereségig - Üzleti Tervek készítése, mesterfokon

12. A titokzatos tőzsde és a a devizakereskedés alapjai. Pozíció nyitás és kockázatkezelés MT4-es platformon

Elérhetőségeink itt: europrogress@yahoo.com, foczedoki.phd@gmail.com, vagy 752648537/es mobil számon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése