2015. március 11., szerda

Gerendi Gábor emlékére

MUNKÁRA HÍVTA MINDÖRÖKRE, EGY CSILLAGOK KÖZTI BUSZÁLLOMÁS


Hihetetlennek tűnik, de 2015 március 6-án, pénteken, elment az élők sorából. Az örök béke paradicsomába költözött a kiváló férj, apa, és nagytata, a mindig segítőkész szomszéd és jó barát, GERENDI GÁBOR, aki gyakran ültetett a bőség asztalához minden közeli és távoli ismerőst, szomszédot, rokont, igazán hű és „rossz” barátot. Igaz rosszak nem igen voltak az ő életében, csak a „Szép asszonyok rossz barátok” című dalban, melyet gyakran dalolgattunk, ha olykor görbe estéken, az általa készített finom borból kortyólgatva, együtt politizáltunk. Makacsul hitt abban, és többször nyomatékosította is: „meglátod Főcze barátom, két év múlva itt autonómia lesz”. Sajnos többé már nem állíthatja, kiragadta közülünk a halál. Itt hagyott búcsú nélkül mindenkit a biztos kezű autóbusz vezető, volt „buszállomás” főnök, és a háromszéki üzleti világ, értékteremtő vállalkozóinak kreatív szellemével megáldott képviselője. Gabi bácsi a cégtulajdonos, a Gerendi Trans KFT ügyvezető igazgatója. A mindig vidám és aktív, jó humorral rendelkező, környezet esztétikában rendkívül tehetséges és igényes ”nagy tervező”, és leutánozhatatlanul ügyes kivitelező.

Néhány napja még kinn állt a járdán, háza előtt. Dolgos kezében szakszerűen csattogott az olló. Hozzáértő kertész módjára metszette csendben , a járda mellett, a gyepen didergő fűzfa „eltévedt” hajtásait. Visszavágta, átszabta, szépítgette ágait, hogy mire kivirul ismét a rügyfakasztó kikelet, jó irányba indulva új életre keljenek. Nőjenek nagyra, erősödjenek meg, hogy ha váratlanul beköszönt a láng sugarú nyár, gyönyörű lombkoronát fejlesztve a kiszáradás ellen hatékonyan védekezhessenek. Munkájába merülve így ügyeskedett, de pillanatra megállt

a keze, mikor melléje érve ráköszöntem. „Merre jártál ?” – kérdezte. És rögtön hozzá tette:” Úgy-e nem haragszol, ha beszélgetés közben folytatom... Most csak egy kicsit megnyesem ezeket a fákat, de hozok majd helyettük két értékesebb, virágzó csemetét és ki fogom cserélni. Csak éppen érjenek már véget az utcánkban a javítási munkálatok”. Kérdésére, elmondtam neki hol jártam, miben ügyeskedek, de képtelen vagyok érvényesülni, nincs aki segítsen. Rögtön két nevet is adott, kiket keressek meg az ügyemben, aztán megállapodtunk abban, hogy pár nap múlva ismét elmegyünk a Kolcza vendéglőbe, és ahogy szoktuk, két üveg sör mellett kibeszéljük az utóbbi idők eseményeit, változásait. Gabi bácsi tartott ahhoz, hogy mielőtt erre sort kerítenénk, hívjuk meg a Székely Nemzeti Múzeum gazdasági vezetőjét is, mert nagyon szereti az ő társaságát is. Nem volt semmi kifogásom, beleegyeztem, kezet ráztunk. Gerendi Gabival ez volt az utolsó találkozásunk.

Gerendi Gábor Lécfalva szülöttje volt. Innen indult szerencsét próbálni. Abból a kis faluból, melyben egykori kisgyermekként a városi élet tengerébe álmodta magát. Az érettségi után „hajóra szállt” és a személyszállításban találta meg a hivatását. Szolgálta becsülettel az utazni vágyók kívánságait, szívvel - lélekkel teljesítvén Istentől kapott földi küldetését. Hosszú éveken át autóbuszokat vezetett, majd pontos és igényes munkájának köszönhetően főnöki beosztásba került. A rendszerváltást követő gazdasági káosz és általános összeomlás a szállítási vállalatokat sem kímélte. A leépítések és az újjászervezés őt is érintette. De Gerendi Gábor nem hátrált ki a nehézségek elől, felébresztette a lelke mélyén szunnyadó önmegvalósítás Géniuszát, és késlekedés nélkül munkába állította azt. Éveken át tanúja voltam bátor kezdeményezéseinek, küzdelmeinek, melyek tervbe vételével, a megélhetés, a létfenntartás, a család szellemi és anyagi gyarapodásának, jólétének biztosítását valamint a környezetében munkát keresők felkarolását tűzte ki célul.

Volt ereje, kitartása ahhoz, hogy az első látásra reménytelennek tűnő csatáit győzelemre vigye az áruszállítás, a kereskedelem, a hazai és nemzetközi személyszállítás telhetetlen korifeusai valamint a tisztességtelen üzleti módszereket előszeretettel gyakorló egyes versenytársai ellen. Nagy türelemmel és értékteremtő szándékkal kezelte a kovásznai autóbusz állomás ügyét, és csodálatra méltó kockázatkezelési készséggel, hozzáértéssel, modern gépekkel és berendezésekkel felszerelt szolgáltatási központot létesített Sepsiszentgyörgyön, mely szolgáltatásaival az autótulajdonosok örömére, a legbonyolultabb fogyasztói igényeiket is magas minőségi szinten, és hozzáférhető árakon ki fogja tudni elégíteni. Értékekben gondolkodott, épített, hosszú távra tervezett.

És lám ütött az óra ! Szeretteitől, egész életében mellette álló feleségétől, lányától, fiától, kedves menyétől és drága unokájától Anitától jóformán el sem búcsúzott. Földi küldetése, hirtelen véget ért. Valahol egy másik dimenzióban, fenn a "csillagösvényen", Csaba királyfi újjászülető égi birodalmában, új feladatok várják. Örökké tartó munkára hívta, egy csillagok közti buszállomás. Nyugodjál békében Gabi bácsi !

Főcze Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése