2015. július 16., csütörtök

SIF részvényesek figyelem ! Osztalék fizetés 2015


Bizonyára kedves olvasóim, követőim mindannyian emlékeznek azokra a reményteli, ígéretes időkre, amikor Romániában az ország vezetői megszervezték az első nagy vagyon elosztási akciót, melyet ma már egyszerűen privatizációs nagy átverésnek nevezhetünk. A nemzeti nagy privatizációról beszélek, melynek keretében minden 18 életévét betöltött állampolgárnak privatizációs szelvényeket adományoztak. Ezek az értékpapírok ( kuponok) az országban fellelhető összes kereskedelmi társaság teljes vagyonának a 30%-át tartalmazták és az értékkezelő öt alapot, mint FPP( Fondul Proprietatii Private) még 1992-ben létrehozták. Ennek az öt alapkezelőnek a portfóliójába került az említett 30%, mindeniknek 6% leosztva. Négy évvel később, 1996-ban ezek a magán vagyon kezelő alapok befektetés kezelő társaságokká alakultak át. Azóta nevezik őket SIF-eknek. SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 és SIF5. A kezdőtőke befizetése több millió kisrészvényes tömeges csatlakozásával jött létre, akik a befektetési szelvényeiket jegyezték, mint tulajdon rész ezeknél a SIF-eknél. A csatlakozás pillanatában törvény szavatolta, hogy azon részvényesek, akik valamilyen okból nem veszik fel a nekik járó osztalékot, minden évben automatikusan kapjanak az értéknek megfelelően újabb
részvényeket. Utólag ez a szabály megváltozott, egyes SIF-ek vezetői úgy döntöttek, hogy amennyiben valaki 3 éven át nem veszi fel a neki járó osztalékot, elveszíti azt. Mondanom sem kell, mert világosan látható, hogy több millió részvényest vertek át ezzel az intézkedéssel, melynek következtében emberek milliói hatalmas összegeket veszítettek el. A fel nem vett osztalékok elkobzása azóta is folytatódik. Központi lapinformációk (Libertatea) szerint például a SIF Moldova és a SIF Muntenia határozatban rendelkezett a 2011-es értékek elkobzásáról és átirányításáról. Ennek a módszernek köszönhetően a két alapkezelő több millió euró osztalékhoz jutott hozzá. Példának okáért, a SIF Muntenia ebben az évben, 6 millió euró, előző évekre járó osztalékot kobozott el és zsebelt be.

A múlt évben, 2014-ben a SIF-ek nagy része nem fizetett osztalékot, mert döntéseik alapján a megvalósított profitot fejlesztésre fordították. Egyedül a SIF Moldova fizetett az is csupán csak szimbolikus értéket, 0,066 lejt részvényenként, minden részvény tulajdonosnak. Idén az az 2015-ben úgy néz ki kissé változik a helyzet, ugyanis a befektetési alapok vezetői a 2014-ben magvalósított profit 50%-át tervezik osztalék formájában kifizetni.

Nézzük, mit jelent ez a SIF részvényekkel rendelkező érdekeltek számára, és mikor esedékes a különböző társaságok által eszközlendő kifizetések lebonyolítása:

1. SIF1 Banat Crisana a részvényesek 2015 aprilis 29-ei közgyűlésén úgy döntött, hogy részvényenként bruttó 0,10 lej osztalékot fizet. A kifizetéseket 2015 augusztus 14-én kezdi meg.

2. SIF2 Moldova ebben az évben a közgyűlés határozata értelmében bruttó 0,1012 lejt fizet részvényenként. A kifizetés már 2015 június 9-én elkezdődött.

3. SIF 3 Transilvania valamivel kevesebbet hagyott jóvá, ami szerint 0,0125 lej bruttó/részvény kerül kifizetésre. A kifizetések július 1-én megkezdődtek.

4. SIF 4 Muntenia bruttó 0,0715 lej osztalékot fizet ebben az évben minden részvény után, igaz a kifizetések később 2015 augusztus 31-én kezdődnek.

5. SIF 5 Oltenia közgyűlése úgy határozott, hogy ebben az évben a legtöbb osztalékot fogják fizetni minden részvény után, a profitnak több mint a 73,38%-át kiosztják. Ez azt jelenti, hogy bruttó 0,12 lejt inkasszálhat minden részvénye után a részvény tulajdonos. A kifizetések csak 2015 szeptember 17-én kezdődnek el.

Minden egyes SIF központjában személyesen vehető fel az osztalék vagy bankszámlára is utalhatják annak függvényében, hogy melyik alapkezelő milyen bankkal áll szerződéses viszonyban. A SIF 4 Muntenia például a BCR vagyis a kereskedelmi bank fiókjain keresztül fizeti az osztalékokat.

Minden székelyföldi részvénytulajdonosnak azt tanácsolom, vegye fel a neki járó pénzt, ne hagyja, hogy a SIF-ek vezetőségei bizonyos idő elteltével elévültnek minősítsék a kifizetést, és elkobozzák a székelyföldi kisbefektetők jogos tulajdonát. Ne feledjük, ezek is apró lépések az önrendelkezés göröngyös útján.


Dr. Főcze Gyula, közgazdász,
életstratégiai, gazdasági és befektetési
tanácsadó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése