2015. október 28., szerda

Európa legszegényebb országa lett Románia


Olvasgatom a különböző országok életszínvonaláról közzétett elemzéseket, jelentéseket és nem bírok eléggé csodálkozni, hogy az a jobb sorsra érdemes 19,6 milliós közösség, Románia, mely 2007 január 1-vel kezdődően teljes jogú tagja lett az Európai Egyesült Államoknak(Európai Unió), a szegénységi ráta tekintetében első helyen szerepel. A Nemzeti Statisztikai Hivatal(INS) adatai szerint, az európai közösség 28 állama közül, ebben az országban négy állampolgárból egy rendkívül komoly anyagi nehézségekkel, nincstelenséggel mondhatni mély szegénységgel küzd. És a helyzetet mérsékelni képes megtakarítási lehetőségekről gyakorlatilag nem is lehet beszélni, hisz „virágzó” nemzetgazdaságunk szegénysorban élő tagjainak, évről évre csökkennek a tartalékai. Egy hazai normál család vagy háztartás esetében is meglehetősen kevés, mindössze havi 50 euró lehet az a megspórolt pénzösszeg, melyet a nehezebb időkre félre tudnak tenni. Az említett intézmény adataiból az is kiderül, hogy egy romániai háztartás átlag jövedelme alig haladja meg a 2.500 lejt, mellyel szemben az átlag költségek értéke eléri a 2.270 lejt, ami a számítások elvégzése után 231 lej havonkénti megtakarítást mutat.
Ez megközelítőleg 52 eurónak felel meg. A 2009-es adatokhoz viszonyítva, amikor ez az összeg még elérte a 268,7 lejt havonta, a 2014-es és az idei megspórolható értékek jelentős visszaesést mutatnak. Aggodalomra adhat okot az a meglepő adat is, mely szerint 8,5 millió ember a társadalmi kirekesztettség határán tengődik és a végelszegényedés kockázatával kell nap mint nap megbirkóznia. Ezzel párhuzamosan az elemzők arra a tényre is rávilágítanak, mely paradoxon módon, de valósághűen tükrözi, hogy a szegénység és a gyermekáldás kéz a kézben haladnak, melyből automatikusan következik a következő megállapítás: a szegénység által legérintettebb kategória a gyermekek és azok a 17 éves korig nyilvántartott fiatalok, akik nem dolgoznak. Az adatok szerint ez a kategória eléri a 39,4 százalékot. Ezeket követik a 18-24 évesek, 33,2 százalékkal, majd 24,2 százalékkal a 25-54 évesek következnek. Valamivel jobb helyzetben vannak az 55-64 év közöttiek 16, 5 százalékkal és a sort 15,5 százalék érintettséggel a szintén nehéz anyagi helyzetben lévő nyugdíjasok zárják. Ezen adatok közlésénél a Nemzeti Statisztikai Hivatal az Eurostat adatira is hivatkozik.
A Wall-Street elemzője Alice Gheorghe véleménye szerint a szegénység csapdájából való megszabadulásra, legnagyobb esélye a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek van, miközben az iskolázatlan kategória egyre mélyebb szegénységi állapotba kerülhet. Az elemzők azt állítják, és én is osztom ezen véleményüket, hogy minél magasabb szintű iskolákkal, képzésekkel rendelkezünk, annál alacsonyabb az elszegényedés kockázata.
A statisztikai adatok szerint 25,4 százalék érintettséggel Románia első helyen szerepel az európai szegénységi ranglistán. Bulgáriában ez a mutató 21,8 százalék, míg Magyarországon a szegénységi ráta alig éri el a teljes lakosság 14,6 százalékát.
Foto: Adevarul.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése