2016. május 29., vasárnap

Vállakozásmodell a munka becsületének helyreállítására

RUHAIPARI VÁLLALKOZÁSMODELL
SZÉKELYFÖLDÖN IS KIVITELEZHETŐ

Amerikai, majd példájukat látva kanadai vállalkozók nem akarták tétlenül nézni azt hogy a hazai textil-és ruházati iparban évek óta tömegével szűnnek meg a munkahelyek mert a globalizáció miatt a gyártást külföldre helyezik olcsó bérű országokba. Ezért különös megoldást találtak hazai munkahelyek megtartására és teremtésére, sőt a munka becsületének helyreállítására.


Abból indultak ki, hogy trikó, alsónemű, alapvető babakelengye stb. mindenkinek kell. Ha pl. olyan „biankó" trikókat gyártanak minden elképzelhető klasszikus alap-és divatfazonban, amelyen nincs embléma, akkor a butikosok, emblémázók, szitázók, batikolók, hímzők, flitterezők és más ruhapiaci szereplők ezeket tőlük fogják megvásárolni, továbbdísziteni, márkázni, emblémázni, címkézni és továbbeladni. Az amerikai cég az American Apparel (Amerikai Ruházat) azt is célul tűzte ki, hogy a dolgozók a lehető legjobb elbánásban részesüljenek: állást kapjanak kisgyerekes anyák, munkaidőben hazamehessenek beteg gyerekükhöz, állást kapjanak a színesbőrű bevándoroltak is, a dolgozók továbbtanulási lehetőségekhez is jussanak, minimum bér feletti vonzó fizetést kereshessenek meg, kapjanak ebédjegyet és legyen társadalom-biztosításuk.
A cég ezt úgy tudja kigazdálkodni, hogy állandó innovációt végez az anyagok és fazonok terén, és piacvezetővé nemzetközi céggé vált. Ezt a gyártó, kis-és nagykereskedelmi vállalkozását hiperkapitalista-szocialista ős vállalkozásnak és ipari forradalomnak tekintik. Ma már többmint 10.000 embernek ad munkát Amerikában, és a tőzsdén jegyzett részvényeiből dolgozóinak is juttat részvényeket. A cég Magyarországon nincs jelen, de a magyarországi Vatera elektronikus piactéren magyarok szokták árulni termékeiket.

Kanadában, ahol 2003 és 2004 között 18.000 ruhaipari munkahely szűnt meg, nemrég a Blank (Biankó) cég tűzött ki hasonló célokat. A nemrég indult kanadai gyártó, kis-és nagykereskedelmi vállalkozás máris olyan nyereséges, hogy több boltot is nyitott, és továbbiakat készül nyitni. Az anyagok gyártásától a színezésig, varrásig mindent ő végez, boltjai egyben gyártóüzemek, ahol a vevők láthatják a munka közben a dolgozókat. A butikosok/viszonteladók kérésére a trikókba az ő emblémájukat varrja bele.
Mindkét országban köztudomásúvá vált, hogy a jó cél a kiszipolyozásmentes hazai munkahelyteremtés, ezért a viszonteladók, továbbfeldolgozók és vevők az ő termékeiket részesítik előnyben más árukkal szemben.

Nagyon sok tehetséges székelyföldi munkavállalót lehetne egy ilyen vagy hasonló programba nálunk is alkalmazni, mely jelentősen hozzájárulhatna a régiónk gazdasági, szociális és társadalmi felemelkedéséhez, megerősödéséhez. Az ugnevezett konfekció iparban egész Romániára kiterjedő elbocsájtások zajlottak le, úgyhogy lenne, ahol cselekedni, csak megfelelő tudással rendelkező vállalkozók kellenének az ötlet kivitelezésére. (Gecsei & Főcze)

Forrás:www.springwise.com
Kanadai cég: www.portezblank.com
Kapcsolat: info@wearblank.com
Amerikai cég: http://www.americanapparel.net/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése