2016. augusztus 6., szombat

Kecskék, mint ingatlanfejlesztési alkalmazottak

VÁLLALKOZÓI ÖTLET SZÉKELY-MAGYAROKNAK IS !


Sokan tudni vélik, hogy a kecskék mindent lelegelnek. Mert a kecskék a világon mindenhol, még Erdélyben és a székelyföldi földparcellákon, legelőkön, erdős területeken stb is nagyon szeretik, ha folyamatosan rághatnak valamit. Ezen jó vagy rossz tulajdonságukat felhasználva a leleményes, vállalkozói vénával rendelkező emberek igen sok pénzt kereshetnének, de kecsketartó gazdáink közül nem sokan veszik észre az udvarukban legelésző kecskékben rejlő nagy lehetőséget. Bezzeg az amerikaiak, azok sokkal ügyesebbek etekintetben... hisz egy amerikai vállalkozó mindennek a kecske falánkságnak alaposan a végére járt, és most üzletszerűen kecskéket ad bérbe ingatlanfejlesztőknek, parkoknak, önkormányzatoknak, egyetemeknek, iskoláknak, közmű cégeknek, kis és nagy építőipari vállalkozóknak, telektulajdonosoknak. A képen látható, hogy hogy néz ki egy terep mielőtt ráengedik a kecskéket, és hogy néz ki utána.

A „Béreljen egy kecskét” vállalkozást Tammy Dunakin 2004-ben kezdte mindössze tíz kecskével, de a vállalkozás olyan sikeresnek bizonyult, hogy ma már 100 kecskét ad bérbe, mint tereptakarító alkalmazottakat. A kecskék a nem kívánt növényzet 90 százalékával végeznek, és gazdájukra marad az elvégzendő tereptisztítási munka 10 százaléka A kecskék lelegelik a földi szedret, borostyánt, seprűzanótot, keserűfüvet, folyondárt, krisztustövist, füveket, csalánt, bogáncsot, zsurlót

nem kívánatos fákat, vadhajtásokat, susnyókat, de nem szeretik a nádszerű növényeket és a növények fás részeit. 60 kecske 1/10 hektárt 3-5 nap alatt legel le. Nagy előnyük, hogy mindehova felmásznak, és olyan meredek és egyenetlen területeket is lelegelnek, ahova munkagépekkel nem lehet eljutni.

A kecskegazda cége napi 725 dollár munkabért számít fel, és egyszeri 300 dolláros felvonulási díjat kell fizetni ha hatvan kecskével vonul fel. Tammy gazda állandóan jelen van a terepen egy utánfutós kamionban, abban is alszik, és végig a kecskék nyomában jár, hogy elvégezze a fennmaradó munka 10 százalékát, amelynek díját a napi 725 dollár magában foglalja.
Weblapján megdöbbentő fotók találhatóak arról, hogy milyen tökéletes munkát végeznek meredek hegyoldalakban a kecskék, hogy tisztítanak ki pl. patak vagy csatorna árkokat és másképp megközelíthehetetlen terepeket.

Nálunk is bőven akadnak olyan nagyobb területek, ahol tisztára lehetne legeltetni például a bozótos útszéleket, patakok partját, begyomosodott közterületeket stb. Érdemes lenne kipróbálni, mégha sokkal olcsóbban is kellene a kecskék munkáját felszámolni, mint Amerikában.(Gecsei & Főcze)

Webszájt: http://rent-a-ruminant.mapmate.com/maps/1061

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése