2016. december 31., szombat

Ha pénzetek van ingatlanba fektessétek

AZ ÚJ ESZTENDŐ – 2017 – AZ INGATLANOK ÉVE LESZ

Néhány esztendő fokozatos gyengülést, árcsökkenést követően, a Regatta Real Estate előrejelzései szerint, 2017-ben magához tér az ingatlan piac Romániában is, sőt, jelentős fejlesztéseknek és áremelkedéseknek lehetünk szemtanúi. Az elemzők szerint ez azért is lehetséges, mert az utóbbi időben igencsak megemelkedett az építkezésekben jeleskedő, a kockázatokat jobban kezelő, nemzetközi tapasztalotokban hiányt nem szenvedő, külföldi befektetők, piaci szereplők, országunk iránti érdeklődése. Románia, az európai geópolitikai események (kontextus) tekintetében, a biztonságos országok közé sorolandó, így rendkívül vonzó régiónak, ingatlanfejlesztések szempontjából kikerülhetetlen attrakciónak számít.
.
Az ingatlanfejlesztő vállalat szakértői azt állítják, hogy az utóbbi időben egyre több külföldi állampolgár telepedik le Románia területén, de nem elhanyagolható azon entitások, gazdasági egységek képviselőinek a száma sem, melyek különböző üzleti találkozások szervezését tervezik nálunk megvalósítani. Igaz ezeknek nem áll érdekükben, a nagyon drága szálláshelyek, konferenciaközpontok bérlése, inkább a közép kategóriás ingatlanok felé hajlanak. A legutóbbi hónapok gyakorlatát figyelve, az a megállapítás született, hogy főleg a fővárosban vannak kiemelkedő befektetői mozgások, ahol az IKEA 2018-ban egy újabb szakáruház megnyitását valamint egy irodaház megépítését és működésbe állítását helyezte kilátásba. Jelentős számban vannak persze olyanok is, akik az építkezési telkek, mások pedig a történelmi épületek, villák iránt mutatnak növekvő érdeklődést. Az ingatlanfejlesztő vállallat szakértői elemzésükben arra is kitérnek, hogy a leköszönő félben lévő esztendőben, 2016-ban, az általuk értékesített legdrágább ingatlanok 2,5 millói, illetve 3 millió euróért találtak gazdára, a fővárosban.

Azok az ingatlanok, melyek befektetési céllal épülnek meg, egyre magasabb árakon lesznek áruba bocsátva. Ez a fejlődési trend kétségkívül maga után vonja, mintegy provokálja a fejlesztőket, hogy az ingatlanpiacokon újabb és újabb, kevesebb kockázattal járó, ugyanakkor a minőségi kritériumoknak, elvárásoknak magas szinten megfelelő épülettömböket, ingatlanfejlesztési opportunitásokat tervezzenek és valósítsanak meg.
A fővároson kívüli régiókban is, a nagyobb városokban megindulnak a fontos fejlesztők programjai, projektjei az ingatlanpiac összes szegmensében, de különös képpen az ipari és logisztikai mestertervek megvalósítása területén, melyeket az úthálózatok infrastruktúrájának fejlesztése is nagymértékben támogatni fog.

Annak függvényében, hogy az illető ingatlan milyen régióban, milyen környezetben, mekkora kiterjedésben, méretben valósul meg, úgy a felvásárlási, mint a bérbevételi árkategóriák, a helyzetnek megfelelően alkalmazkodni fognak. A leköszönő esztendő bérleti díjaihoz, árkategóriáihoz viszonyítva, az elemzők az új esztendőre, azaz 2017-re az eladási árak emelkedését , míg a bérleti díjak esetében stabilitást, helyenként enyhe emelkedést prognoztizálnak.

Tekintettel arra, hogy Romániában az új építésű ingatlanok, lakások és kertes házak iránti kereslet sokkal nagyobb, mint a kínálat, a szakemberek véleményét osztva, mi is elmondjuk: annak, aki megfelelő mennyiségű tőkével rendelkezik, érdemes építkezési telkek felvásárlásába, kertes házak vételébe feljavításába, építésébe, garzonok, apartmanok, tehát ingatlanok megvásárlásába és bérbeadásába befektetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése